Како да ја одберете земјата на вашиот хостинг

Бидејќи нудиме хостинг во 18 земји, сега често се поставува прашањето:

Која земја треба да изберам за мојот хостинг?

Додека ние не можеме да одговориме на тоа за вашиот случај, можеме да ви дадеме рамка за да најдеме одговор.

Постојат три важни фактори кои треба да се разберат денес:

  • сè е за брзина;
  • законите за приватност;
  • земјата е поврзана со ризици.

Во принцип, нашиот најдобар одговор е едноставно:

треба да ја одберете локацијата што е најблиску до вашите клиенти

За некои луѓе станува незгодно бидејќи нивниот бизнис е глобален. Во овој случај вашите клиенти се насекаде во светот. Во секој случај: мнозинството од вашите клиенти треба да доаѓаат од одредена земја, а тоа е оваа земја (или најблиска локација во таа земја) што треба да ја изберете. Сепак: бидејќи вашите клиенти се глобални, треба да го промените вашиот веб-сајт и да ги сервисирате статичните скрипти користејќи CDN ("Мрежа за испорака на содржини"). Ова може да се направи само еднаш со менување на некој код (и тоа нешто што би го направиле).

Во однос на ризиците: Јапонија очигледно има природни катастрофални ризици (цунами, земјотреси, прекин на електричната енергија и сл.). Бразил, од друга страна, може да има политички ризици. Според наше мислење најбезбедната локација во однос на ризикот е:

Ирска

И најризичната локација е:

Јапонија

Во врска со законите за приватност: некои земји не дозволуваат податоците да се извезуваат надвор од нивната јурисдикција. На пример: за бизнис во ЕУ се бара да биде домаќин во ЕУ (и кои вклучуваат бекап).

Comments

So empty here ... leave a comment!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Sidebar