WHM ® / cPanel ® нови цени за лиценцирање

Веб хостинг индустрија е само зборува за тоа од една недела! WHM® / cPanel® најавува со непосреден ефект следново:

не повеќе годишна лиценца

секој сервер кој има над 100 cPanel сметки ќе има дополнителен надомест од US $ 0.20 / месечно / сметка, или US $ 2.40 / годишно / сметка.

Ова не влијае на било кој веб-хостинг провајдер има густина на сметка на помалку од 100 cPanel сметки по сервер. Сепак: тоа влијае на сите провајдери кои се потпираат на лажна економија на обем.

Да земеме пример за еден провајдер кој има 1.000 сметки на cPanel по сервер. Пред промената: трошокот за лиценцирање беше: US $ 45 / month. По промената цената е сега: US $ 45 + (1.000-100) x US $ 0.20 = US $ 225 / month.

Погодените провајдери ќе:

  • привремено ги апсорбира тие трошоци (неверојатно за давателите на малите маргини); или
  • веднаш да ги зголемат цените.

Го поздравуваме овој потег од WHM® / cPanel® затоа што:

  • поправедно е WHM® / cPanel® да собира надомест за лиценца по профил;
  • нормално е дека крајниот корисник плаќа за користење на софтверот на основа на сметка;
  • тоа ќе ги финансира подобрувањата и развојот на софтверот на долг рок;
  • тоа ќе ја изедначи конкуренцијата помеѓу веб хостинг провајдерите;
  • таа ќе испади од пазарот сите навредливи провајдери за преоптоварување на сервер со бесконечен број на сметки cPanel;
  • тоа ќе го намали поттик да обезбеди планови за препродавачи на пазарот;
  • тоа ќе ги принуди корисниците да ги спојат cPanel сметките кога е потребно и да се избегне отпадот;
  • тоа ќе ја зголеми конкуренцијата со други софтверски контролен панел.

Еден збор на предупредување на сите: не заборавајте да имате резерви надвор од вашиот веб-хостинг провајдер на кој имате целосен пристап. Некои крајни корисници и даватели на услуги нема да можат финансиски да го сносат зголемувањето. Можете да не контактирате ако ви треба резервна копија.

Референца:

https://blog.quantumhosting.cloud/wp-content/uploads/2019/07/cP_Store_Licensing_Guide.pdf

Comments

So empty here ... leave a comment!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Sidebar