Acesta este sfârșitul planului și proxy-ului gratuit CloudFlare

CloudFlare е компанија за високо-технолошки иновации на ниво на DNS и SSL. Кога ја користите нивната прокси услуга, серверот CloudFlare® edge ќе седне помеѓу вашиот сервер и вашите посетители, како што е прикажано на овој дијаграм подолу:

Службеникот користеше SSL сертификат издаден за име на име на име:

sni1234567.cloudflaressl.com

SSL маскарада од CloudFlare®

Оваа универзална политика за SSL имаше ефект да донесе SSL-криптирање до масите, но со голем недостаток. За жал: нивната технологија штотуку покажа дека SSL не е сигурна технологија и не е крај до крај! Тоа значеше дека напаѓачот може да ја користи истата поставеност: на пример со крадење најава и лозинка на сметката на вашата банка.

Ова мораше да запре затоа што не станува збор за SSL. SSL треба да биде крај до крај. Така, CloudFlare® стана издавач на сертификати SSL и започна да издава бесплатна SSL сертификат за нивните корисници.

Ова е местото каде што CloudFlare® падна во јама: за да покажат контрола над домените на нивните корисници, тие почнаа да додаваат TXT записи што не си ги додал. На пример како овој TXT-записник:

ca3-abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Сепак, TXT-записите се користат и за SPF, а нивниот TXT-рекорд ја нарушува полисата за спам. Така, вашите сопствени е-пошта нема да успеат да бидат доставени и ќе започнат да отскокнуваат на испраќачите. Ви благодарам CloudFlare®! Рекорд во согласност со СПФ можеше да биде нешто како:

cloudflare = ca3-abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Како што еднаш рече мудриот човек:

Вашиот најголем непријател есебе си!

Значи, сега корисниците не можат да имаат корист од услугата CloudFlare® и треба да ја исклучат прокси-услугата на секое име на домаќинот (записи на DNS). Откако ќе се исклучи прокси-услугата, треба да се исклучи и универзалната SSL услуга (од областа SSL / TLS, потоа во сервер Edge):

Нема повеќе полномошник и нема повеќе бесплатна ЦДН!

Comentarii

Deci gol aici ... Lasa un comentariu!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara laterală