Исклучување на CloudFlare®: решенија и алтернативи

Премногу голема за да не успее, не важи во светот на серверите. Без оглед на вашиот провајдер, треба да имате вишок за да постигнете 100% време на време. Сè е за избегнување на единствената точка на неуспех.

CloudFlare® долу?! Невозможно е!

Прекинот е реалност за многумина во текот на половина час. Ако водите веб-страница за е-трговија со нарачка на секои 20 секунди: мора да биде болно.

Зошто толку многу луѓе го користат CloudFlare® на прво место?

Одговорот е едноставен: тој е бесплатен и брз!

Како би можеле да ограничите ваков прекин во иднина?

За жал, CloudFlare® не дозволува секундарна употреба на НС (што прави сетила ако сакате да ги ограничите нападите на DDoS, затоа што сакате да го заштитите вашиот главен сервер колку што е можно повеќе). Како и да е, вие би можеле многу да го ограничите прекинувањето ако не ја користите "Auto" поставката TTL во рамките на CloudFlare®. Всушност нема ништо автоматско: тоа е всушност TTL од 300 секунди (5 мин). Ако сте поставиле TTL поставено над времетраењето на прекинот, би можеле значително да го ограничите влијанието врз вашите корисници.

Златно правило: секогаш поставете го највисокиот TTL на сите ваши записи.

Тоа е: кога не го користите прокси CloudFlare® / CDN / кешот

Дали ќе ровнеш CloudFlare®?

Сето тоа зависи од вашите потреби: ако имате лична веб-страница, тогаш CloudFlare® е секако најдобриот. Ако водите зафатена онлајн продавница и сакате да го чувате CloudFlare®: тогаш барем треба да го примените златното правило погоре. Сепак, сè уште можете да ги разгледате алтернативите подолу.

Кои се алтернативите на CloudFlare®?

Постојат навистина две главни групи:

  • Бесплатни алтернативи
  • Платени алтернативи

Бесплатни бесплатни алтернативи на CloudFlare®

Не се најавувајте за бесплатен пробен период или бесплатни планови со кои се ограничува количината на пребарувања месечно: тоа ќе доведе до катастрофа! Откако ќе се достигне границата, барањата за DNS едноставно ќе останат неодговорени, ве враќаат во офлајн. Исто така, многу е лесно да се нападнат такви веб-страници и да се срушат.

Повеќето од регистраторите на домени вклучуваат бесплатна услуга DNS: можете лесно да ја користите и да ги распоредите таму каде што имате регистрирано име на домен. Имајте на ум дека кога ќе ги пренесете вашите имиња на домени: ќе ги изгубите сите записи на DNS … Ако секогаш обновувате во ист регистратор, тогаш нема проблем.

Ако извршите 2 сервери или повеќе: можете да распоредите кластер и да му служите на вашиот DNS од тие различни сервери.

Конечно, последната алтернатива е да се префрлите на самостојниот DNS.

Платените алтернативи на CloudFlare®

Најдобрата платена алтернатива не е ништо друго освен Пат 53 од Amazon AWS A. Сите други понуди се или прескапи, нејасни (непознати цени) или не се доволно излишни заради нискиот износ на PoP (Points-of-Presence). Распоредувањето е толку излишно што инженерите на AWS® користат различно проширување на доменот како NS сервери:

Погледнете ги тие убави НС!

Ние се префрливме на тоа уште од прекинот.

Comments

So empty here ... leave a comment!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Sidebar