Неограничената измама за хостирање на простор на дискот е сè уште жива и работи

Сè уште има многу провајдери на веб хостирање таму што нудат неограничен простор на дискот … Но, просторот на дискот е многу скап и има основни медиуми што го чуваат. Едноставно е да се разбере дека трошоците за простор на дискот се пропорционални на неговата сума:

Колку повеќе простор на дискот користите, толку се поголеми трошоците.

Логика 101

Сон на секој е да веруваме дека ограничените ресурси можат (магично) да станат неограничени.

Успешна компанија ЦДН лансираше ваква понуда минатиот месец (нема да се даде име во овој напис, но тоа е некаков CDN со кит). Понудата беше премногу добра за да биде вистина: неограничен простор на дискот за помалку од 9 долари месечно! По пријавувањето бајката заврши: тоа беше посветен сервер со 4TB диск. Со праведност кон овој провајдер: целосен наплата е даден кога се бара откажување.

Сега да ги испитаме трошоците за податоци: количината на податоци не е единствениот фактор на трошоците.

Друг важен фактор е можноста (или не) за пристап до овие податоци (или нивно преместување).

Основи на инвентарот

Податоците се како тежок дигитален камен: колку е поголем, најмалку сакате да го преместите. Amazon AWS (и други компании за облак) го сфатија ова одамна и создадоа два вида на податоци: топли податоци и ладни податоци. Hotешките податоци се податоци до кои пристапувате многу често: како податоците што седат на дискот на вашиот сопствен компјутер.

Студените податоци се податоци што навистина не ви требаат секој ден.

Фрижидер за податоци

Тоа е многу добро именуван концепт: затоа што има различни степени на студенило. Постои разлика помеѓу податоците до кои би пристапувал еднаш годишно, наспроти податоците до кои никогаш повеќе нема да пристапите. Колку се постудени вашите податоци, толку поевтини ќе бидат!

Comments

So empty here ... leave a comment!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Sidebar