ИП црните листи ќе станат застарени во годините што доаѓаат

Во моментов се користат различни црна листа на ИП:

  • во firewalls
  • да престанат со СПАМ: DNSBL (црните листи на системот за име на домен), како што се SpamHaus, Barracuda итн
  • системи за репутација (како "Webroot® BrightCloud® Intelligence Threat")

Во моментов сите користат IPv4. Како и да е, IPv6 бавно презема: сега се достапни милијарди и милијарди IP адреси. Концептот на црната листа на IP адреса ќе стане застарен: тоа нема апсолутно никаква смисла да ги забави мрежните брзини со филтер кој мора да помине преку милијарди редови. Трендот е насочен кон побрзи мрежи, а не побавно.

Што значи тоа?

Тоа значи дека корисниците ќе мора да престанат да ги користат тие услуги. И компаниите што ги продаваат тие услуги ќе мора брзо да се префрлат на нешто друго. И тоа е добро ослободување!

Што е со географската локализација по IP адреса?

Ова веројатно ќе исчезнат. И Netflix е во неволја: како што тие користат гео-ip локализација за ограничувања.

Како ги оддалечувате лошите момци тогаш?

Што се однесува до СПАМ: DKIM (идентификувана пошта за домен клучеви) ќе стане задолжителен стандард. Потписите на DKIM веќе може да се проверат за време на SMTP конекциите, со што СПАМ ќе се отфрли дури и пред да се испорача.

За firewalls: напади DDoS (Distributed Denial of Service) ќе биде потешко да се запре, а контролата на поплавите за поплави ќе стане норма.

Дали тоа ќе биде за подобра иднина?

Апсолутно! Тоа ќе биде посигурно за секого. Корисниците ќе мора да се регистрираат и да се идентификуваат за да добијат сигурна и брза услуга.

Comments

So empty here ... leave a comment!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Sidebar