Toе ги изгубите вашите податоци еден или друг ден!

Станува полесно и полесно да се креираат и чуваат податоци, но секогаш е лесно да се изгубат податоците. Всушност: некои историчари веруваат дека оваа сегашна дигитална ера ќе го отежни спроведувањето истражување и пронаоѓањето документи затоа што уништувањето или загубата на податоци е толку распространето.

Кога користите традиционална компанија за хостирање (не облак): постои 100% шанса дека дискот ќе се сруши еден или друг ден! Тоа е само прашање на време. Како што одминува времето, вашиот диск се доближува и поблиску до нивниот MTBF (Средно време пред откажување) измерено со часови. SSD-уредите (вклучително и NVMe, M.2) имаат поголем животен век од механичките HDD дискови, но тие користат друга метрика: Terabytes Written (TBW), кој ја мери максималната количина на податоци што можат да се напишат пред возењето да не успее целосно.

Значи без оглед на типот на погонот:

Вашите дискови нема да успеат!

Користењето на RAID не менува ништо, бидејќи овој техничар во базата на податоци откри:

И покрај користењето на RAID 10: два дискови во низата не успеаја во многу краток временски период пред да можат да се заменат, со што сите четири дискови се бескорисни! Многу ретко!

Рече среќен техничар да има нешто возбудливо за споделување

Клиентите беа многу среќни што беа жртви на овој редок настан, со тоа што изгубија податоци и резултираа во прекин од 36 часа:

Изгубив една недела на е-пошта и работа, затоа што најновата достапна резервна копија беше стара 1 недела. Враќањето на серверот беше бавно затоа што компанијата за хостирање не стави SSD, туку повторно инсталира нормални и ефтини HDD.

Рече неискрен клиент

Постои причина зошто Cloud Computing е супериорен:

  • дисковите не успеваат затоа што метрика на индустријата е: трајност на податоците
  • може да се префрлате помеѓу SSD и HDD без застој
  • бекап може да се стави во место многу лесно
  • резервната копија е ефтина (понекогаш помалку од $ / € / 15 фунти на годишно ниво)

Ако имате веб-страница: контактирајте не за ефтино решение за резервна копија?

Comments

So empty here ... leave a comment!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Sidebar